تجهیزات جایگاه CNG به همراه بررسی کامل جز به جز آن
تجهیزات جایگاه CNG طبیعتا پیچیدگی های بیشتری نسبت به جایگاه بنزین و گازوئیل دارد. اما سوال اینجاست، این تفاوت در ساختار از کجا نشات میگیرد. در جایگاه بنزین و گازوئیل سیالی که عرضه میشود مایع و تراکم ناپذیر است. اما در جایگاه CNG سیالی که عرضه میشود، گاز است که تراکم پذیر است. بنابراین تمامی تجهیزات این دو نوع جایگاه با یکدیگر متفاوت هستند.
اگر مسیری که سیال در این دو جایگاه طی میکنند را بررسی کنیم، خواهیم دید در جایگاه بنزین یا گازوئیل، سوخت از داخل مخزن مدفون جایگاه که تحت فشار نیست پمپ میشود. در صورتی که در تجهیزات جایگاه CNG، گاز از خط اصلی گرفته شده و به مخزن خودرو ها منتقل میشود.
در جایگاه CNG با توجه به اینکه سیال انتقالی گاز است، باید تمامی آب بندی ها و شیر ها سازگار با گاز انتخاب شوند. نکته دیگر این است که در جایگاه CNG نمیتوان از پمپ استفاده کرد و با توجه به تراکم پذیر بودن گاز باید از کمپرسور استفاده کرد. استفاده از کمپرسور به نسبت پمپ هزینههای بیشتری برای به دنبال خواهد داشت.
از طرف دیگر با توجه به اینکه گاز طبیعی از خط لوله اصلی گرفته میشود، نیاز دارد تا از لحاظ فشار، دما و کیفیت دستخوش تغییر قرار گیرد. این تغییرات با استفاده از تجهیزاتی که در مسیر جریان گاز از خط لوله اصلی تا نازل دیسپنسر بکار گرفته میشوند، انجام می گیرند. طراحی تجهیزات جایگاه CNG ، اعم از انتخاب کمپرسور و مخزن مناسب، از نوع و تعداد خودرو های متقاضی سوخت، تاثیر پذیرند.
جایگاه CNG سرمایه گذاری مطمئن
با توجه به تجهیزاتی که در جهت رساندن گاز به شرایط ایده آل مورد استفاده قرار میگیرند. هزینه احداث جایگاه CNG از هزینه احداث جایگاه بنزین و گازوئیل بیشتر می شود. لذا مقوله سود دهی جایگاه CNG از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود. در مقاله های بعدی با در نظر گرفتن هزینه احداث جایگاه و سود دهی آن، منطقی بودن احداث و بهره برداری جایگاه CNG به صورت خصوصی را بررسی میکنیم. اما موضوعی که واضح این است که با توجه به هزینههای سنگین احداث جایگاه CNG لازم است دولت و ذینفعان (تولید کنندگان کمپرسور و …) شرایط خاصی در جهت تشویق به احداث و بهره برداری جایگاه های CNG در نظر بگیرند.
در این مقاله قدم به قدم از خط اصلی گاز تا دیسپنسر سوخت ، و بطور کلی تجهیزات جایگاه CNG که در مسیر قرار دارند را بررسی میکنیم. همانطور که در مقاله قبلی توضیح داده شد، جایگاه های CNG نوع های مختلفی دارند. که این جایگاه ها در بعضی از تجهیزات با یکدیگر متفاوت هستند.
ساختار کلی یک جایگاه CNG
به طور کلی در تجهیزات جایگاه CNG و ساختار آن، فرآیند از خط لوله اصلی گاز آغاز و تا محلی که مخزن خودروی گازسوز پر میشود ادامه پیدا میکند. در این فرآیند مراحل مختلف کیفیت گاز بهبود داده میشود تا به حالت ایدهآل برسد، سپس اندازهگیری شده و به متقاضی عرضه میشود.
خط لوله اصلی گاز، معمولا فشار مناسب برای استفاده در سیستم جایگاه سوخت CNG را دارند. بسیاری از تجهیزات جایگاه CNG توانایی کار با گاز فشار پایین را دارند. در بعضی از جایگاه های خاص با توجه به نوع خودروهایی که در جایگاه بارگیری میکنند نیاز است تا فشار ورودی بالاتر باشد.
تضمین کیفیت سوخت (گاز) ورودی یکی از اصلی ترین نکات در جایگاه سوخت است. کیفیت گاز ورودی بسیار تاثیر پذیر از میزان رطوبت یا سایز و مقدار دیگر ناخالصیهای موجود در آن است. رطوبت موجود در گاز با واحد میلیون قسمت در فوت مکعب نشان داده میشود. اگر رطوبت موجود در گاز بیشتر از حد استاندارد باشد لازم است تا گاز خشک و آماده طی کردن دیگر مراحل در جایگاه شود. گاهی اوقات به علت وجود ذرات ناخالصی در گاز، نیاز است تا از فیلتر مناسب نیز استفاده کنیم. در بعضی از کمپرسور های استاندارد، فیلتر نیز قرار داده شده است.